De dierenwereld 'it's a jungle out there'

Als reporter en schrijver, woonachtig in London, werk ik als journalist voor een financieel en juridisch tijdschrift in the City.
Om af en toe de financiele markten en juridische kwesties even te ontvluchten, beheer ik als freelancer de Nederlandse pagina voor MedicAnimal.com, een betaalwebsite voor dierenliefhebbers. Ben je de trotse bezitter van een kat, konijn, hond, vis, vogel of wandelende tak, of houd je gewoon van dieren, dan hoop ik dat je met plezier deze pagina doorbladert. Voel je vrij om je eigen commentaren en ervaringen achter te laten.

Friday 19 December 2008

Onderkoeling ligt op de loer

Het lijkt koud te worden deze winter! Al twee keer hebben we deze herfst de winter zien aantreden, en onze dieren merken dat. De Dierenbescherming waarschuwde op haar website dat onderkoeling niet onderschat moet worden.

Gelukkig zijn er genoeg kleine voorzorgsmaatregelen die je als verzorger of baasje kunt nemen. Ten eerste, droog je hond of huisdier goed af als je thuiskomt.

Na een flinke wandeling, of als je kat een middag buiten rond heeft geslenterd, kan het flink geregend hebben of neemt hij een hoop vocht van buiten op in zijn vacht of pels. Als je konijnen hebt die buiten worden gehouden, zorg dat je hun kooitje in de garage zet of houd ze in een warme doos in de keuken, vooral tijdens de nacht.

Als het dan echt gaat vriezen en je hebt vissen in de vijver, zorg ervoor dat er 's ochtends een paar gaten in het ijs worden geprikt. Het bevroren water is 's ochtends vroeg op zijn sterkst en een paar simpele luchtgaten kunnen ervoor zorgen dat je vissen niet onder het ijs in verstikking komen.

Het geldt eigenlijk voor zo goed als alle huisdieren; als de kou echt doorzet, zorg dat ze binnen zijn en warm blijven. Ga niet voor lange wandelingen en laat huisdieren niet te lang in een koude, stilstaande auto achter.

Mocht de winter dan echt aantreden en sneeuw gaan vallen, is het geen slecht idee om de dierenarts of lokale dierenwinkel te vragen het haar tussen de pootjes van je hond of kat te knippen. Op die manier zorg je ervoor dat er geen sneeuw en kleine ijsballetjes tussn de tenen komt te zitten, waardoor zijn pootjes in een paar schaatsen zouden veranderen. Met deze tips in de hand kunnen we met een gerust hard zeggen, laat de winter maar komen.

No comments: