De dierenwereld 'it's a jungle out there'

Als reporter en schrijver, woonachtig in London, werk ik als journalist voor een financieel en juridisch tijdschrift in the City.
Om af en toe de financiele markten en juridische kwesties even te ontvluchten, beheer ik als freelancer de Nederlandse pagina voor MedicAnimal.com, een betaalwebsite voor dierenliefhebbers. Ben je de trotse bezitter van een kat, konijn, hond, vis, vogel of wandelende tak, of houd je gewoon van dieren, dan hoop ik dat je met plezier deze pagina doorbladert. Voel je vrij om je eigen commentaren en ervaringen achter te laten.

Monday 8 December 2008

Dierenpartij in Nederland een succes

In Nederland is enkele jaren geleden een nieuwe politieke partij opgericht, de Partij voor de Dieren. In het Engels is de partij bekend als de Party for the Animals. In 2006 deed de partij voor het eerst mee aan de verkiezingen in Nederland en won - verrassend genoeg - twee zetels in het parlement.
Marianne Thieme, de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, legt uit 'We willen opkomen voor dierenrechten en dierenwelzijn. De cosmetische industrie, legbatterijen en bontjassen zijn enkele van de punten waarvoor we strijden. Maar dat is niet het enige hoor, we richten ons op allerlei thema's, die soms helemaal niet direct alleen met huisdieren of vee te maken hebben.'

In de partijverklaring staat dat de partij niet op zoek is naar politieke macht, maar slechts invloed wil uitoefenen om het dierenwelzijn te vergroten en mensen meer bewust te maken over de rechten die dieren hebben en hoe we als dierenliefhebbers met ons beestje moeten omgaan. Een aantal bekende Nederlandse beroemdheden, zoals de schrijvers Maarten 't Hart en Jan Wolkers, steunden de partij en zodoende deed ze in 2006 mee aan de verkiezingen. Samen met Esther Ouwehand (familie van de bekende Ouwehands dierentuinfamilie in Rhenen) zit ze sindsdien in het parlement. Het ledenaantal is gestaag gegroeid en tegenwoordig kent de partij ruim 6300 geregistreerde aanhangers. Het is voor zover bekend de eerste partij ter wereld die zich voornamelijk op de rechten en het welzijn van dieren richt.

No comments: