De dierenwereld 'it's a jungle out there'

Als reporter en schrijver, woonachtig in London, werk ik als journalist voor een financieel en juridisch tijdschrift in the City.
Om af en toe de financiele markten en juridische kwesties even te ontvluchten, beheer ik als freelancer de Nederlandse pagina voor MedicAnimal.com, een betaalwebsite voor dierenliefhebbers. Ben je de trotse bezitter van een kat, konijn, hond, vis, vogel of wandelende tak, of houd je gewoon van dieren, dan hoop ik dat je met plezier deze pagina doorbladert. Voel je vrij om je eigen commentaren en ervaringen achter te laten.

Tuesday 9 December 2008

Toename van vogelgemeenschap in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland lopen vogelliefhebbers met blije gezichten rond. Voor het eerst sinds jaren neem de natuurlijke vogelgemeenschap weer in omvang toe. Niet alleen de kleine tui en de belvogelpopulaties groeien, maar er vliegen sinds enkele jaren ook meer saddleback's en kaka's rond.

De Karori opvang voor dieren uit het wild, met name kleine vogeltjes, wordt verantwoordelijk gehouden voor de stijging van van het aantal vogels. In de Nieuw-Zeelandse stad Wellington wordt namelijk een twee-jaarlijkse enquete gehouden en daaruit bleek dat de vogelpopulaties maar liefst verzesvoudigd zijn. Ambel Bill, van het vogelcentrum, legt uit dat dieren uit het centrum de natuur waarschijnlijk een handje geholpen hebben. 'Vaak als vogels worden uitgezet springen ze over het hek en nestelen zich in de buurt in de natuur.'

De belvogel is een goed voorbeeld volgens haar, aangezien die niet meer in Wellington was gezien sinds the jaren '50. Vijf jaar geleden dook hij voor het eerst op in de resultaten van de enquete, nadat het vogeltje voor het eerst sinds tientallen jaren weer was uitgezet. Onderdeel van de enquete is dat de zang van de vogels op allerlei verschillende plaatsen wordt opgenomen, en daarna wordt geanalyseerd. Daaruit blijkt dan hoeveel volgens op elkaar reageren en op verschillende plekken zichzelf van een nestje hebben voorzien. Maar het is de vraag of Nieuw-Zeeland nog op kijkt van het nieuws. De twee grote eilanden die samen het land vormen zitten vol vogels en zeldzame diertjes. Door de unieke, geisoleerde flora en fauna voelen tal van diersoorten zich er thuis en hebben alle ruimte in de uitgestrekte vrije natuur om onbezorgd een nestje, holletje of rustplek te vinden.

Zwakkere en kleine dieren weten zich hiergezond voort te planten en genoeg voedsel te vinden. In veel geindustrialiseerde landen, zoals west-Europa, kunnen veel kleine dieren niet meer gezond leven door de vele mensen, uitlaatgassen en minder grote natuurgebieden. Gelukkig zijn er veel liefhebbers en dierenartsen die maar wat graag voor deze dieren zorgen, maar in het wild komen ze vaak niet meer voor. Het is dan ook niet verbazend dat duizenden dierenliefhebbers jaarlijks naar Nieuw-Zeeland komen om zelf te genieten van de natuur en al die schitterende zeldzame diersoorten in het wild te zien.

No comments: