De dierenwereld 'it's a jungle out there'

Als reporter en schrijver, woonachtig in London, werk ik als journalist voor een financieel en juridisch tijdschrift in the City.
Om af en toe de financiele markten en juridische kwesties even te ontvluchten, beheer ik als freelancer de Nederlandse pagina voor MedicAnimal.com, een betaalwebsite voor dierenliefhebbers. Ben je de trotse bezitter van een kat, konijn, hond, vis, vogel of wandelende tak, of houd je gewoon van dieren, dan hoop ik dat je met plezier deze pagina doorbladert. Voel je vrij om je eigen commentaren en ervaringen achter te laten.

Thursday 4 December 2008

Eerste handboek voor de bescherming van je huisdier

Hoewel we allemaal vertrouwen op onze lokale dierenarts, doet het niemand kwaad van tijd tot tijd eens om ons heen te kijken en te denken aan de gezondheid en welzijn van onze trouwe viervoeter of je ronddartelende lieveling.
Zeker als hij oud wordt en regelmatig naar de dierenarts moet. Hoe graag we onze pup zien rond springen, er komt een tijd dat we afscheid moeten nemen van onze lieveling. En moeten we ons niet zo goed mogelijk op dat moment voorbereiden? Er is veel meer dat je kunt doen dan je denkt, moet James Schwartz gedacht hebben, een gepensioneerde financiele administrateur uit de Amerikaanse staat Colorado.

Hij vroeg zich af, en vele andere dierenliefhebbers met hem: 'wanneer weet je dat het tijd is om afscheid te nemen en een diertje uit zijn lijden te verlossen?' Hij had al jaren voor zijn honden Buddy, Nicki, Moolah, Elle, Ricki, Max en Moses gezorgd toen hij op het idee kwam om zijn ervaringen eens op te schrijven. In zijn nieuwe boek "Geloof me: ik ben geen dierenarts!" bespreekt hij hoe je als dierenliefhebber of verzorger je het welzijn en de gezondheid van je huisdier zo goed mogelijk in de gaten kan houden, en er ook wat aan doen. 'Antwoorden waren er gewoon niet genoeg' zegt Schwartz, en hij begon allerlei zaken te onderzoeken, zoals dierenvaccinatie wetging, algemeen beleid, het belang van een goede dierenarts kiezen, dierenverzekeringen en nog veel meer. 'Mijn uit de hand gelopen hobby eindigde in een uitgebreide analyse van de huisdieren industrie' aldus James.

Waar het op neer komt, is een zo gezegd een soort zelfverdedigings en zelfbeschermings handbook, een handboek voor allerlei vragen waar je als baasje vaak helemaal niet aan denkt. Zo adviseert hij de lezer van dierencrematie tot allerlei vragen waarmee je wellicht in onverwachte en acute situaties mee te maken krijgt. Zo kijkt hij kritisch naar de vaccinaties van huisdieren en het effect dat inentingen soms op oudere huisdieren kunnen hebben. Ondertussen komt het mooi van pas bij de verzorging van z'n zeven hondjes, waarvan hij nog lang hoopt te genieten in het kleine Amerikaanse stadje Greenwood Village. Hier richtte hij enkele jaren geleden de Next-to-Kin Foundation op, een stichting die ervoor strijdt dat honden, katten en andere huisdieren juridisch beter behandeld worden dan 'slechts een bezitting'. Maar daarover iets meer verderop op Medicanimal.com.

No comments: